Lelki Egészség

Szolgáltatások

Életvezetési tanácsadás

Életvezetési tanácsadás. Mit is jelent ez? Némileg félrevezető szókapcsolat, hiszen jó esetben a pszichológus nem egyértelmű tanácsokkal és kész megoldásokkal látja el a klienseit, hanem egy független kívülálló szempontjából világít rá olyan dolgokra, amelyek bennünk vannak, csak nem vesszük észre, talán éppen azért, mert túlzottan is a problémánkkal vagyunk elfoglalva. Kicsit úgy képzelhetjük el, mint egy világítástechnikust, aki az élesen egy pontra szegeződő reflektor helyett bekapcsol más fényforrásokat is és jó érzékkel teszi a sötét színpadot élő, világos poronddá.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy a pszichológiai munkának köszönhető változás kulcsa sokszor abban áll, hogy az engem megkereső emberek rátalálnak azokra az egyedi megoldásokra, amelyeket szép lassan elkezdenek használni a probémáik megoldásában. Először általában közösen jövünk rá arra, hogy egy bizonyos helyzetet hogyan lehetne másképpen kezelni, lehet, hogy egy probléma állandóan visszaköszön és mi újra és újra átbeszéljük, hogyan lehetne felülkerekedni rajta. Majd a változás első látható lépése az, amikor már nem csak ebben a biztonságot nyújtó közegben képes a kliens változtatni, hanem egyedül is, automatikusan megjelenik az a válasz, amin annyit dolgozott. Ez egy felemelő érzés számomra is, és jó látni a folyamatot, ahogy már egyre kevésbé van szükség az én segítő jelenlétemre, és a kliens elindul a saját útján. Ilyenkor ér véget a közös munka.

Milyen problémák esetén fordulhat hozzám?

Segítségnyújtás a női életút válsághelyzeteiben

Mind a pszichológiai, mind az antropológiai tanulmányaim során nagy érdeklődéssel fordultam a női nemet érintő különböző témákhoz, majd később a legkülönfélébb tanácsadási helyzetekben is speciálisan érdekelt ez a terület. A női életút nagy kríziseinek kezelése külön szakterületem: a kamaszkorból a fiatal felnőtté válás, a menstruáció, az abortusz, a terhesség, a szülés, a menopauza témái mind-mind helyet kapnak a tanácsadói munkámban. Sokszor krízishelyzetben keresnek meg a nők, akik ezekben a fázisokban tapasztalnak elakadást, ilyenkor ez a típusú segítségnyújtás inkább krízisintervencióra emlékeztet. Az első alkalmak kifejezetten intenzív munkával telnek, ilyenkor kétségbeesett, reménytelen és szorongató állapotot tapasztalnak az engem felkereső nők, erről a mélypontról indulunk el, általában a találkozások is gyakoribbak, mint egy életvezetési tanácsadás esetében. Ahogy a belső egyensúly szép lassan helyreáll, ritkulnak az alkalmak is, és a belső szorongást is felváltja a megnyugvás.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy nem csak krízisállapotokkal szoktak megkeresni azok, akik a női életút válsághelyzetében érzik magukat. Sokan már hónapok óta rágódnak egy bizonyos problémán, s úgy érzik, hogy nem tudnak előrelépni egy adott helyzetben, elakadtak. Ilyenkor az életvezetési tanácsadásban már leírt szemléletet használom specifikusan egy témára fókuszálva. Ahogy feltárul a probléma és annak gyökerei, gyakran kerülnek elő olyan témák is, mint a saját anyánkkal való kapcsolatunk, párkapcsolati nehézségeink és akár többgenerációs elakadások.

Milyen problémák esetén fordulhat hozzám?

Tréningek

Az egyéni segítségnyújtás mellett rendszeresen indítok tréningeket különböző témákban, a legkülönfélébb célcsoportoknak, melyek intenzitásukban is különböznek. Ilyenkor fontosnak tartom, hogy ne egyedül, hanem egy megbízható kollégával együtt vezessünk, facilitáljuk a csoportot. Egy-egy tréning csak egy alkalmas, intenzív együttlétet jelent, míg mások akár több hónapon keresztül eltartanak, ilyenkor egyre mélyül az, ahogy együtt dolgozunk. A csoporthelyzet sokaknak egyszerűbb, mint egy szakember előtt egyedül megnyílni. Az a tény, hogy látjuk, mások is problémákkal küzdenek, segít más szemszögből rálátni a saját életünkre. Megkönnyebbülés tud lenni, ha azt vesszük észre, valaki már sikeresen megküzdött azzal az élethelyzettel, amiben úgy érezzük, hogy mi épp beleragadtunk. A tréningeken általában 6-10 résztvevő jelenlétével számolunk és igény szerint folytatásra is lehetőség van.
Aktuális tréningjeimről itt kaphat további információkat!

Online tanácsadás

Az egyéni segítségnyújtás egy speciális formája az online pszichológiai tanácsadás, amikor klienseimmel Skype segítségével kommunikálunk. Ennek a segítségnyújtási formának az az előnye, hogy olyanok számára is elérhető, akik valamilyen oknál fogva nem tudják elhagyni otthonukat, nem tudnak 50 percnél több időt szánni egy-egy ülésre, mert elfoglaltak, külföldön élnek, de anyanyelvi pszichológussal szeretnének együttműködni. Az ülések annyiban különböznek a hagyományos tanácsadási helyzettől, hogy nem egy térben ülünk, így elveszik a személyes együttlét ereje, mindemellett a keretek tekintetében nincs különbség. A telefonos vagy emailen történő időpontegyeztetés után az első egy-két alkalmat a probléma megfogalmazására és a keretek felállítására szánjuk, és általában heti rendszerességgel tartunk Skype-üléseket. A fizetés bankszámlára történik, az ülés megtartásának előfeltétele a bankszámlára megérkezett összeg.

Kapcsolat

Név:Formanek Zsuzsanna
Email:
Telefon:+36 30 419 8180
Skype:lelkiegeszseg.info
Cím:Padlás Konzultációs Műhely
1082 Bp. Horváth Mihály tér 2.

 

 

Munkamódszerem

Miután emailen vagy telefonon felvette velem a kapcsolatot és megbeszéltük az első alkalom időpontját, az első ülésen 45-50 percben arra fogom kérni, hogy beszéljen arról, mi az, ami miatt megkeresett és mire van szüksége. Amennyiben ez az első alkalom elegendő volt, hogy átlássuk, mi is a probléma (sokszor két alkalomra van szükség), akkor egy szóbeli szerződést kötünk, amelyben lefektetjük azokat a kereteket, amelyek segítik a közös munkánkat. Megbeszéljük a találkozások gyakoriságát (ami legtöbbször heti egy alkalom), az üléseink hosszát (ami általában 45-50 perc), és hogy előreláthatólag hány alkalmat szánunk a probléma körbejárására. Ez az alkalom abban is segít nekünk, hogy megfogalmazzuk, honnan hova szeretnénk eljutni. Ezután rendszeres időközönként találkozunk és ha van rá igény, bármikor rá tudunk nézni arra, hogy éppen hol tartunk. Amikor elérkeztünk az utolsó alkalomig, akkor átgondoljuk, hogy hova jutottunk. Ilyenkor legtöbbször befejeződik a közös munka, de előfordul olyan is, hogy új problémák felszínre kerülése vagy egyszerűen az önismereti munka iránti igény miatt, folytatjuk a tanácsadást.